Един призрак броди из света на богатите – призракът на

...
 Един призрак броди из света на богатите – призракът на
Коментари Харесай

Защо Бил Гейтс лиши децата си от наследство

 

Един фантом броди из света на богатите – призракът на лишените от завещание. След като през октомври Бил Гейтс  разгласи публично, че ще подари своите 70 милиарда $ за щедрост и ще остави на наследниците си единствено по някакви си 10 милиона, в този момент и телевизионната звезда Гордън Рамзи разгласи, че няма да завещае на децата си своето положение от 188 млн. лири (225 млн. евро), оповестява България он ер.

Световноизвестният готвач се възмутил, когато научил, че щерка му е летяла в първа класа от Ню Йорк за Лондон - на инат на експлицитната му възбрана. Тили Рамзи му се похвалила, че в самолета била седнала до Дженифър Лопес.

На учудения му въпрос по какъв начин по този начин тя признала, че си купила билет първа класа. " За мен най-важното е те да останат стъпили на земята ", споделя Рамзи, натрупал парите си с няколко известни ресторанта в Лондон, само че най-много с присъединяване си в телевизионни реалити формати.

Рамзи, някогашен футболист, е отраснал в общинско жилище и от дребен бил заставен да си изкарва самичък прехраната. Сега се пробва да научи на същото децата си. Най-голямата му щерка Меган (18) получава по 100 лири на седмица, с цел да си заплаща градския превоз и телефона, а другите му деца Тили (15) и близнаците Джек и Холи (17) получават единствено по петдесетачка на седмица.

Когато пътуват със аероплан, Гордън и брачната половинка му Тана сядат в първа класа, тъй като сами си изкарват парите, а децата им са в икономична, тъй като не са го заслужили още. Това е фамилен принцип: никакъв разкош, в случай че не си се бъхтил за това.

Затова Матилда се е хванала на работа в организацията на Лондонския маратон, а двамата близнаци оказват помощ на благотворителни организации като Great Ormond Street Hospital.

Гордън разкрива, че ще им помогне само да си купят жилище, и то единствено за 25% от цената. Останалите си пари ще остави за битка с бедността.

На същата задача въпреки и в други мащаби, се е посветил най-богатият човек на планетата Бил Гейтс. Освен парите, които към този момент е дарил за щедрост, той оставя още 70 милиарда $ в наследството си за благотворителната фондация, която основа с жена си Мелинда.

Противно на спекулациите, трите му деца изцяло поддържат филантропските упоритости на татко си. За тях ще останат трошици от наследството на създателя на Microsoft - едвам по 10 милиона $.

До момента Бил и Мелинда са вложили 30 милиарда $ за битка с най-опасните детски заболявания по света и са съумели да понижат детската смъртност от 12 млн. през 1999 до 6 млн. през 2016 - с упоритостта да я съкратят до 3 млн. през 2030.

Но истината е, че хора като Гейтс или Рамзи са по-скоро изключения. Повечето милиардери избират да оставят положенията си на своите потомци - а тези положения в никакъв случай не са били по-големи. Учени от Boston College пресмятат, че при промяната на едно потомство със идващото ще бъде трансферирано общо благосъстояние в размер на 59 трилиона $ - колкото е пазарната капитализация на всички в този момент съществуващи компании в света.

По данни на Bloomberg най-едрите фамилни положения в Съединени американски щати са се удвоили от 1998 насам. Едва 5 % от американските фамилии управляват 63 % от благосъстоянието на страната. Само семейство Уолтън, което има веригата супермаркети Wal-Mart, има над 160 милиарда $. Оборотът на фамилния бизнес за предходната година е $482 милиарда - почти колкото брутния артикул на България за целия интервал след рухването на комунизма.

Сумарното положение на трите живи деца на създателя Сам Уолтън – Роб, Джим и Алис - е по-голямо от това на 100-те милиона по-бедни американци, взети дружно.

Според английските учени доктор Грегъри Кларк и Нийл Къминс, приблизително към 75% от фамилните положения се предават на идващото потомство. Което към този момент основава една класа, доста по-привилегирована и отделена от останалото човечество, в сравнение с е била преди време феодалната аристокрация. Децата на милионерите като цяло живеят по-дълго, учат в най-хубавите университети, вследствие на това печелят повече, и в последна сметка още повече се откъсват от прокстосмъртните.

Все по-колосалните благосъстояния, които се предават по завещание, дават подтик и на един характерен консултантски бизнес, който би трябвало да научи децата на богатите по какъв начин да опазят завещаното им. Тези услуги са толкоз известни и търсени, че в последно време започнаха да се провеждат финансови курсове за наследниците още от момента, в който навършат 5 години - под формата на настолни или ролеви игри.

Водеща компания в този бранш е Ascent, която е поделение на U.S. Bancorp и декорира своите офиси (в Сиатъл, Сан Франциско, Синсинати, Денвър и Минеаполис) напълно в бяло, като магазините на Apple. Корените на компанията водят към XIX век, когато тя обслужва династията на Джеймс Пиърпонт Морган. След това стартират да поучават и други милионери.

Днес в развитите страни има над 3000 компании, специализирали в тази област. Естествено, услугите им по никакъв начин не са евтини - задължението на Ascent към един милионерски потомък да вземем за пример коства най-малко по $200 000 на година.

При това обслужването е сложно. Центърът за влияние на благосъстоянието (Center for Wealth Impact) да вземем за пример обезпечава на клиента „ шеф по фамилна история “ и двама инструктори (coach) по " динамичност на благосъстоянието ". Тяхната задача е да предотвратят всички негативни  въздействия на многото пари и нежеланите недостатъци от връзката сред членовете на богатата династия.

Президентът на ASCENT Майкъл Коул споделя, че концепцията му е да приготви клиентите си за " бремето на благосъстоянието " и да опровергае поговорката, която съществува в съвсем всички езици и която датира още от античния Рим - " от звездите до обора за три генерации ". В английския вид тя гласи " от дървените обувки до дървените обувки " (from clogs to clogs), на японски " от купичката с участ до купичката с ориз ".

Идеята е, че първото потомство натрупва положението, второто си живее живота и харчи парите, а третото ги пропилява дефинитивно и се връща към бедността.

Според  Коул децата на богатите не би трябвало да вървят на обикновено учебно заведение, а от дребни да се научат да ценят постигнатото от предходното потомство, да осъществят нови хрумвания. Много от клиентите му се оплаквали, че децата изобщо не се интересуват от бизнес, желаят единствено да си купуват ламборгинита и ферарита и да се забавляват.

Още през 2003 Рей Уилямс и Вик Прайсър издадоха книгата " Подготвяне на наследници (Preparing Heirs), учредена на 20-годишни изследвания в 3250 състоятелни фамилии. Над 70 % от случаите на прахосване на фамилните активи се дължат на две основни аргументи – нарушена фамилна връзка или неподготвени наследници. Едва 3% се падат на правосъдни разногласия или налози.

Англичанинът Томас Корли, създател на две книги за навиците на богатите, е интервюирал 233 богаташи с годишен приход над 3 млн. $ (от които 177 - самосъздали се милионери). Изводът му: преуспелите хора обичат да четат, само че не за забавление и за ликвидиране на времето, а единствено книги, от които научават нещо. 

Нито един от запитаните не бил чел световния бестселър " 50 нюанса сиво ". Но 85% декларирали, че четат най-малко по 2 просветителни книги месечно; 63% слушали аудиокниги, до момента в който пътуват или тренират; 58% четат биографии на съумели хора, а 51% - историческа литература. Едва 11% четат развлекателни романчета.

Не е загадка, че Бил Гейтс и Марк Зукърбърг са върли фенове на книгата и не престават да се образоват, като отделят най-малко по 3 часа за четене на ден.

Изводът на Корли е еднопосочен: богатите заслужават триумфа си, тъй като влагат нужните за него старания.

" Успехът е елементарен. Това е развой, който изисква да правиш всеки ден неща, които те доближават към реализацията на фантазиите и реализиране на задачите. Част от този развой е да четеш всеки ден по най-малко 30 минути само за обучение. Ако пренебрегнеш един съставен елемент, целият развой се разпада ", отбелязва Корли.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР